Süllőparádé a Balatonon Westin gumikkal a főszerepben

Ladvánszky Tamás és Németh Boldizsár hétvégéje

A hétvégét Balatonon töltöttük Szirtes Marcell barátunk meghívására. Szombat reggel érkeztünk a kikötőbe ahol rögtön le is pacsiztunk Horváth Andrissal, aki hajnal óta kergette a süllőket rendületlenül kis egyszemélyes gumicsónakjából. Gyorsan megbeszéltük a haditervet aztán csónakba pattantunk és indultunk is a vízre. Marcell ismeri a helyeket, de azért futottunk pár kört a szonárral, hogy képben legyünk. 

Szeles időnk volt, ezért nehezen ment a peca a kis 3,5-4 grammos jigekkel. Rengeteg beállót megnéztünk, még több csalit kipróbáltunk, de csaknem akarták magukat mutatni a csíkosok. Ebéd környékén, hogy picit felturbózzuk magunkat, kimentünk egy lángos & fröccs kombóra.

Süllőparádé a Balatonon Westin gumikkal a főszerepben 1
Fonyódi sajtos-tejfölös

Miután újra vízre szálltunk, Andris fogott néhány kisebb süllőt fehér, jól verető gumival, aztán mi is behalaztunk 1-1-1 arányban. Ebben a napban sajnos nem volt több.

Vasárnap reggel az előző napi tapasztalatok alapján fehér/gyöngyház színű jól verető csalikkal kezdtük a horgászatot. Egyből jött is visszaigazolás pár ütés/fogás formájában, hogy jó helyen keresgélünk a megfelelő csalikkal: Westin Hypoteez 9cm Pearl, és Kickteez 15cm Orange Snow adta a halakat. 

Süllőparádé a Balatonon Westin gumikkal a főszerepben 2
Szirtes Marcell – Balatoni csuka Westin Kickteezre

A parttól jóval kijjebb találtunk egy jónak tűnő szakaszt, az iszapos aljzaton feküdtek a süllők. Amint lesúlyoztunk, egyből beborult az ég. Tamás viccesen meg is jegyezte, hogy igazi nagycsukás időnk van. Nem telt el 10 másodperc, és kiderült, hogy igaza volt. Marcell, a csónak mellett fellebbentett Kickteez csalijára, elemi erejű ütést kapott. Egyből láttuk, hogy egy hatalmas csuka harapott a nem épp csukákra méretezett fluorocarbon előkén felkínált gumira. Tíz perces profi fárasztás után Tomi csónakba emelte a gyönyörű mintázatú balatoni csukát. Csináltunk pár képet, és lemértük a halat. 94 centi mellé 6.2 kg-t mutatott a mérleg. Visszaengedés után ráálltunk ugyanerre a pályára. 

Kisütött a nap és most Marcell jegyezte meg, hogy igazi nagysüllős idő kerekedett. Ez a nap úgy tűnik, a jóslatok beteljesedéséről szólt. Második dobásra a csónaktól két méterre brutális koppanós kapás érkezett a Boldi által hadra fogott Hypoteezre. Késlekedés nélkül, határozott bevágással reagált a süllő nem túl finom érdeklődésére, és indulhatott a küzdelem. Az öreg sárkány mindent megtett, hogy ne tudjuk lefotózni. Hatalmasakat fejelt, befutott a csónak alá, rázta a fejét. Hozta mindazt, ami miatt elsőszámú kedvencünk ennek a halnak a horgászata. Erejével elkészülve szépen felfeküdt a vízre ez a fenséges 84 centis, 6250 grammos ragadozó, és Tomi ezt is beemelte a csónakba. Néhány óvatos, gyors fotó után elérkezett a búcsú pillanata. Felemelő érzés látni, ahogy egy ekkora állat méltóságteljesen távozik és visszatér éltető közegébe. Dobtunk még párat azon a területen, de úgy tűnt, kiürült a pálya. 

Süllőparádé a Balatonon Westin gumikkal a főszerepben 3
Németh Boldizsár – balatoni süllő Westin Hypoteezre

Elkezdtünk új helyet keresgélni, és hamar találtunk is egy másik ígéretes szakaszt. Leraktuk a súlyokat, és itt elkezdődött az, amire legmerészebb álmainkban sem gondoltunk. Kapás kapást ért. Gyakorlatilag minden bevontatásra érkezett ütés, és ezek nagy részét halra is tudtuk váltani. Volt, hogy egyszerre hárman húztuk a halakat szinkronban. 

Tominak az egyik bevágásban perecben maradt az 5-15 grammos Westin W6 Finesse T&C botja. Ez a hal is tipikus nagysüllőként viselkedett, de a bot állta a sarat. Néhány perc fárasztást követően egy pazar, 77 centis balatoni fogas körvonala rajzolódott ki a vízfelszínen. Innentől úgy festett Tomi megállíthatatlan. Egy óra leforgása alatt fogott 2 további álomhalat, ráadásul mindig egy kicsivel nagyobbat az előzőnél. Egy 79 és egy 85 centis süllő örvendeztette meg. Alig hittünk a szemünknek. A W6 Finesse TC 5-15 grammos verziója maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Igazi gumis, süllős, feszes pálca, amiben pont annyi játékosság van, hogy kimozogja a süllők huncutkodásait. Ennek eredményeképp szinte halvesztés nélkül sikerült Tominak teljesíteni a napot. 

Miután elcsendesedett a horgászott rész, továbbálltunk egy másik reményteli helyre. Marcell, a temérdek szabvány süllő után, belenyúlt egy igazi nagyvadba. A finom felszereléssel 6-8 perc volt, amíg kifárasztotta a nap halát. Mint az előző nagy süllője, ez is a 15 centis Kickteezt kívánta meg Orange Snow színben. 86 centis hossza mellé 6.5 kilogrammos súly társult. 

Süllőparádé a Balatonon Westin gumikkal a főszerepben 10
Balatoni 6,5 kg-os süllő

Levezetésképp fogtunk még jó pár 1-2 kilós tüskést. Mikor láttuk, hogy egyre inkább gyülekeznek a sötét felhők a Balaton egy nem túl távol eső részén, úgy döntöttünk abbahagyjuk a horgászatot. Végletekig kifáradva és teljes elégedettséggel tértünk vissza a kikötőbe. Erre minden okunk meg is volt, hiszen közel 50 süllőt fogtunk a fél napos etapban, amiből 5 minden vérbeli pergető horgász szívét megdobbantja. Örömpeca volt ez a javából. 

Süllőparádé a Balatonon Westin gumikkal a főszerepben 11
Ladvánszky Tamás – balatoni süllő Westin Hypoteezre

Kikötés után összegeztük az általunk szerzett tapasztalatokat és megpróbáltunk néhány következtetést levonni. Mi oka lehetett, hogy ezen a napon csak a Westin gumik hoztak átütő sikert? Arra jutottunk, hogy a sűrűn horgászott, így nagyon terhelt részen, szükség volt a Westin plasztikok különleges kialakítására mind mozgás, mind forma terén. A konklúzió tehát, hogy mindig érdemes újítani! Bátran ajánljuk nektek is, hogy próbáljátok ki a Westin Hypoteez, Kickteez, vagy épp bármelyik más csaliját. Minden nap egy új rejtvény, amire van egy megoldás.

Köszönjük a vendéglátást Marcell, alig várjuk, hogy ismét vízre szálljunk!

Még találkoz(z)unk!:-)