Westin – W3 Streetstick, az utcai harcos

Westin W3 Streetstick

Sziasztok!

A mostani bejegyzésemben egy olyan pergetőbottal szeretném megismertetni az olvasókat, ami az évek során nagyon a szívemhez nőtt. Nem mellesleg hamarosan indul a tavaszi cserkelős domolykózás időszaka, így hasznos infó  lehet az olyan sporttársak számára is akik most szeretnének botot vásárolni a közelgő szezonra.

Westin Streetstick

Jómagam elég sok időt töltök balinozással és jászozással/domolykózással, ezért szükségem volt egy olyan botra ami kifejezetten a finom wobbleres horgászatra specializálódott. Sokáig nem kellett törnöm a fejem, adta magát, hogy a Westin szortimentjéből ezt a modellt válasszam. 

Ez a pálca nem más, mint a Westin W3 Streetstick 213 centis, 2-10g dobósúlyú modellje. Létezik belőle több méret és széria, erről majd írásom végén olvashattok.

Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 1
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 2

Lássuk a 2-10 grammos verzió mit tud! A bot önsúlya mindössze 96 gramm, ami igazán légies, könnyed horgászatot tesz lehetővé. Egy 2000-2500as minőségi orsóval végig lehet dobálni egy komplett napot anélkül, hogy megfájdulna a hátunk.  213 centis hossza már alkalmassá teszi a parti horgászatra, és a csónakos használathoz sem túl hosszú. Az utóbbi időkben ez a hossz lett az arany középút a pergetésben, véleményem szerint. Botunk SKS orsótartót, és LS gyűrűzést kapott. A blank TORAY, amit 3k szövésű kevlárral erősítettek meg. Küllemre hozza a megszokott Westin dizájnt ami kiemelkedik a tömegből, és értékálló minőséget sugall. 

Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 3
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 4

A Streetsticket én szinte kizárólag wobblerezni használom, azokból is leginkább a crankekhez. Noha nem idegenkedik a kisebb jigektől sem, a fő profilja egyértelműen a wobbleres horgászat. Ezekből a csalikból a 3-6 grammosak amik leginkább fekszenek neki, alatta felette is tudja picivel, de azt már csak kompromisszumokkal. Alapvetően épp ezekre a méretekre van szükségünk a finom wobbleres pecánál. A Streetstick-el kiválóan, pontosan lehet dobni akár csuklóból is, ez az egyik alapja például a cserkelős domolykózásnak. Ennél a pecánál nagyon jó kombót alkot a Lurefans E-39el és a YoZuri 3DR Crank-el. Sok szép jászt és domit köszönhetek ennek a párosításnak. 

Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 5

Nevéből adódóan ezt a botot a dán kollégák a méltán nagy népszerűségnek örvendő streetfishing módszerhez alkották meg. Én is sokat gyakorlom ezt a módszert a fővárosi Dunán, és ez a bot maximálisan kiszolgál minden alkalommal. Nem okoz neki gondot az erős sodrásban verető crank, és a horgon védekező darabos hal sem. A finom spicc után felkeményedő bottest könnyedén kidolgozza a folyami halak vehemens kirohanásait is. A topwater balinozás szintén egy olyan módszer amiben jól érzi magát a Streetstick. Dunai hajnalokon sok szép balint fogtam, amikor a Lurefans V9 volt a kapocsban. Nem ritkán a kövezéstől 30-40 méteres távon sikerült elérni őket. A botban megvan a kellő erő ami messzire lövi a csalit, és érzékeny spicce miatt még hosszabb távról is szinte azonnal közvetíti a kapást. Használom még feketesügerezni is,wacky rig szerelékkel. Ez nem egy bonyolult művelet, tekintve hogy egy fluorokarbon előkére direktbe kötött egyes horogról beszélünk, amin egy féreg imitációt helyezünk el csali gyanánt. Ehhez azért szeretem használni a Streetsticket, mert könnyedén tudom vele 15-20 méterre pontosan bedobni a súlytalan férget. Nyáron a wacky az esetek döntő többségében verhetetlen. Sárréti Roland barátommal ezzel a technikával nyertük meg az első Délegyházi Pisztrángsügér Fesztivált.

Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 6
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 7

Ezzel a bottal sikerült megfognom domolykóból a személyes rekordomat, és mivel ez egy nagyon kedves emlék, ezért megosztom veletek.Két éve tavasszal hivatalos voltam egy baráti pecára Csejtei Csabi cimborámhoz. Csabi a vasi vizek elismert horgásza, ezért megtisztelő meghívását jó szívvel fogadtam. Hamar összeállt a csapat, és útnak indultunk a Fejes Andris – Szirtes Marcell duóval. A közel két órás autókázás után egy kisebb folyó hídjánál találkoztunk a megbeszéltek szerint. Gyors eligazítás után kettes csapatokba rendeződtünk, és elkezdtük a vadregényes víz vallatását. Andris az első öt percben fogott egy csinos domit, ami bizakodásra adott okot, de hiába…Telt múlt az idő, de a szép tájon kívül másban nem tudtunk gyönyörködni, a domolykók hallgattak. Próbáltuk sodrással szemben, és folyással egyirányban is vezetni csalijainkat, de nem érkezett meg a hőn áhított kapás. Már egy bő kilóméterre jártunk a kiindulási ponttól amikor Csabi jelezte, hogy a folyóba oldalról becsatlakozik egy kisebb csatorna. A két víz összefolyásánál sokszor ólálkodnak domolykók. A szót tett követte, és pillanatok alatt kirámolt egy szép fejest. A visszaengedést követő pacsi után még motiváltabban folytattam a horgászatot. Dobtam-húztam, de semmi, üresjárat…Egy hirtelen ötlettől vezérelve átmentem a túlpartra, hátha egy más szögben vezetett csali a siker kulcsa. Nagyon éreztem a halat, ezért igyekeztem elsőre a legjobbnak vélt sávban vezetni a wobblerem. Az erős oldalszél nem segített ebben, ezért csak a második dobást sikerült a megfelelő helyre pöccintenem. Bíztam benne, hogy az előző hibás dobással nem zavartam meg a pályát. Miközben ezen morfondíroztam, a köveken meg-megdöccenő fahalam egy tompa ütés után elnehezült. Az azonnali bevágást követően egyből éreztem, hogy ez nem a nálam megszokott méret lesz. Gyorsan kiabáltam is Csabinak, hogy szaladjon a merítővel mert komoly hal van a horgomon. Mindeközben ismeretlen ellenfelem méltóságteljesen pumpált a “mélyben”. Néhány rövid kitörés után a bot felőrölte erejét, és megmutatta bronzos oldalát az öreg domolykó. Csabi kihasználta a lehetőséget és gyorsan megmerítette. Impozáns hal volt a maga 54 centijével. Aznap még voltak fogásaink/kapásaink de azok nem überelték ezt az élményt. Őszintén szólva nagyon örültem hogy a Streetstick az első bevetésén egyből hozzásegített az új személyes rekordomhoz. Itt már biztos voltam benne, hogy jó társam lesz sok sok horgászat során

Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 8
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 9
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 10

Másik kedvelt pecám az őszi jászozás Budapesten. Ezt a horgászatot (néhány speciális helyszíntől eltekintve) legfőképp éjszaka űzzük. Ilyenkor szükségünk van egy finom wobbleres pálcára (Westin Streetstick), vékony (0.06-0.08) fonott főzsinórra, egy 2500-ös könnyű orsóra és egy olyan csalira ami a jászok tartózkodási sávjában vezethető. Budapesti 250-es vízállásnál épphogy kilátszik a kövezés teteje. Ilyenkor leginkább a mélyebben járó crankeknek van létjogosultsága. Az utóbbi évek sikereit számba véve, én ilyenkor kizárólag a Lurefans E39-et akasztom a kapocsba. Ez a kis wobbler annyi feledhetetlen élményhez segített hozzá, hogy magas víznél nem kell keresgélnem a megoldást, hiszen adott. Budapesti 150-es, illetve az alatti vízállásnál a YoZuri 3DR Crank SR 5cm jó választás. Ilyenkor a jászok felállnak a vízoszlop legfelső rétegébe táplálkozni. A parttól viszonyított távolságuk általában két opcióra korlátozódik. Legtöbbször pont a dobástáv határán tartózkodnak, ezért van szükségünk olyan botra amivel képesek vagyunk messzire és pontosan dobni. A második lehetőség hogy part közvet közelében (1-2m) állnak. Amikor a csalink már a vízben van, kezdjük el lassan, szakaszosan vezetni. A megálló, áramlat által fellibbentett csali legtöbbször a siker kulcsa. A fenékhez lekoppintott és visszaengedett csali szintén eredményes. Nem árulok zsákbamacskát, igen költséges és idegőrlő móka ez… Sokszor az akadóktól áll perecben a Streetstick..

 Mindezek ellenére, imádom. Volt egy olyan horgászatunk Gyuri barátommal amit azóta is emlegetünk. Azon az estén kettőnknek több mint tíz nagytestű (2kg feletti) jászt sikerült fognunk. Itt is egyertelművé vált, hogy a finomra hangolt felszereléssel több halat tudunk a merítőszákba terelni. Hiába volt azonos számú kapásunk, az én felszerelésemről kevesebb jász lépett meg idő előtt. Fontos megemlíteni, hogy a nagyobb jászok a sodrás erejét kihasználva védekeznek. Egész testükkel belefekszenek az áramlatokba, és igencsak szükség van botunk gerincére, hogy kifordítsuk őket. Mindemellett tudni kell, hogy a jászok nagyon könnyen ki tudják rázni magukból a horgot. A szájuk sem olyan kemény mint egy ragadozóé, ezért benne van a horog kiszakadásának lehetősége minden fárasztásban. Itt jól jön a Streetstick rugalmassága, mert ezzel a bottal (megfelelően puha fékbeállítással) elég jó százalékban válthatjuk halra a kapásainkat.

Ezeken az éjszakákon a célhalunk a jászkeszeg, viszont ezt uszonyos barátaink nem mindig veszik figyelembe. Minden kint töltött éjen fogunk más ragadozókat is. Leggyakrabban kősüllők, süllők és balinok happolják el a jászoknak szánt csemegéket. Beesnek időnként kisebb harcsák és márna is volt már horgon. Sok gyönyörű jász mellett sikerült fognom egy közel 10 kilós amúrt is az E39-el. Noha ezeknek a halaknak keményebb szája van, viszont a bot karakteréből adódóan, és a használt csalik tűhegyes horgai miatt, ők sem szabadulnak könnyen a szúrós falattól.

Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 11
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 12
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 13
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 14

Búcsúzóul pár sorban kitérnék néhány szóban a többi modellre. Létezik a W3 szériából egy 183 centis 2-7grammos verzió, ami egy igazi patakos pálca. A W3 széria a legkedveltebb itthon, mert kiváló ár-érték aránnyal büszkélkedhet. Középkategóriás áron vehetünk minőségi botokat. Ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkeznek a W6 Streetstick pálcák is. Ez a széria már többet ad a külcsínyre és az apró finomhangolásokra. Ínyenceknek külösen ajánlott darabok. A közeljövőben én is kipróbálok egy W6 Streetsticket, hogy személyes tapasztalatok útján tudjam bemutatni nektek. Szeretném még lerántani a leplet néhány 2022-es újdonságról! Pár héten belül itthon is elérhetővé válnak a W3 Streetstick második generációs modelljei! Az előbb említett paramétereken kívül piacra dobnak egy 243cm 5–15grammos Streetsticket is, amit kifejezetten a parti horgászoknak terveztek! Lesz még egy W4 széria is a korábban említett dobósúlyokkal. A W4 széria árban a W3 és a W6 közt foglalja el a helyét. 

Érdemes bekövetni a Fahal Facebook és Instagram oldalát, hogy naprakész légy az újdonságokkal kapcsolatban

1f609.png

Feszes zsinórt!

Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 15
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 16
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 17
Westin - W3 Streetstick, az utcai harcos 18