Nagy csukák időszaka

Tavasz a nagy csukák időszaka!

Február utolsó napjait írjuk, ami azért szomorú, mert pár nap múlva beköszönt a süllő tilalom is. Így a pergető horgászok legínségesebb időszaka következik most.

 A csuka tilalom feloldásáig pedig még van egy hónap. Mikor ebbe most belegondoltam, felidéztem magamban jó pár emléket, és bevallom kicsit elkapott egyfajta nosztalgikus érzés. Hiszen volt pár év, amikor kifejezetten a nagy csukák kergetése közben én is bejártam a hazai és a svéd vizeket egyaránt. A legtöbben a késő őszi időszakkal azonosítják az igazi csuka szezont, de számomra ez igazán mindig a tavasz időszaka volt, tapasztalataim alapján az igazán nagy példányokra ilyenkor van a legnagyobb esély. Ugyanis ilyenkor a legjellemzőbb, hogy egy adott területen a csukák igen nagy számban legyenek jelen. Egy barátomat idézem, ilyenkor alakulhatnak ki az általa csak „csukafoltnak” nevezett helyek. Ez annyit jelent, hogy kis területen nagy számban gyűlnek össze a kisebb és nagyobb csukák egyszerre.

A tavalyi szezon számomra igen kevés horgászattal töltött időt engedélyezett, de úgy döntöttem, hogy idén máshogy lesz. Most tavasszal újra kicsit több időt szánok célzottan a darabosabb csukákra is.

És ha már az elszántság megvan, a tettek mezejére is léptem és gyorsan körbe néztem a Fahal által képviselt Westin márka háza táján.

Erre az időszakra a Westin powercast PF Edition 218 cm-es 25-100 gr-os igazi nagyágyúját választottam társamul. Ahogyan említettem, most nem a kicsi könnyű csalikkal szándékozom becsapni a csukákat, hanem a kifejezetten darabosabb és nagyobb súlyú csalik kerültek fókuszba, ezért ezekhez kellett kiválasztanom a megfelelő botot is.

Amit erről a botról tudni kell: Ilyen egy olyan bot, amit profi tervezett saját magának.

Hiszen a Westin vezetője magának tervezte ezt a botot a PikeFight versenysorozatra, ahol a botnak univerzálisan kellett tudnia a kisebb és a nagyobb csalik kezelést egyaránt. Éppen ezért elsődleges szempont volt, hogy a könnyű súly, de bitang erő párosuljon egyszerre ebben a botban. A bot Fuji Sic gyűrűket és Fuji SKTS orsótartót kapott, ami tökéletesen passzol a világ legkönnyebb nagycsukás névvel aposztrofált botjához.

w812_0732_x1_hidden

A bot küllemre a w8-as széria egyedi színvilágát jeleníti meg. Ha valaki pontosan szeretné tudni, ez a bot Westinéknél az Fe2O3Iron Oxide nevet viseli. Bár kétlem, hogy van olyan halandó ember, aki ezzel a névvel emlegetné. Be kell vallanom ennek nekem is utána kellett néznem.

Csali választás során, – figyelembe véve, hogy még elég hidegek a vizek és a halak még nem gyorsultak fel, – mellőzni szoktam a gyors, agresszív csalivezetést. Ilyenkor előnyben részesítem a nagyméretű gumihalakat. Ezekkel különösen lassan, de egyenletes tempójú vezetéssel, nem belerángatva és nem meg, megállva, nagyon aprólékosan fésülöm át az adott terület minden részét, akár többször is meghorgászva ugyanazokat a helyeket.

Nagy csukák időszaka 1

Fentről lefelé: Westin Shadteez Slim official roach 27 cm, Shadteez natural pike 19 cm, Ricky the roach pink headlight 18 cm

Ugyanígy megfelelnek erre a hasonló vezetéshez megfelelő wobblerek is, mint például a Westin Mike The Pike 20 cm-es slow sinking változata, ami a maga 70 grammos súlyával már önmagában tekintélyt parancsoló méretű, de akár a Platypus 12 cm-es 24-gr-os suspnendig változata is megfelelő erre a lassúvezetési stílusra.

Nagy csukák időszaka 2
Nagy csukák időszaka 3

Saját tapasztalataim alapján tavasszal van a legnagyobb esély a nagyméretű csukákkal való találkozásra. Hiszen az ívást megelőző és azt követő rövid időszak után a nagy csukák magányosan járják a vizeket, és ahol módjuk van erre, ott elsősorban a mélyebb vizekben tanyáznak. Az ívásra készülődő csukák viszont kihúzódnak a sekélyebb öblökbe, nádasokhoz és ilyen helyeken koncentrálódnak az ívásra. Elképesztő mennyiségű csuka tud ez időszakban összegyűlni kisebb területeken egyszerre. Ilyenkor a csukák nem a táplálkozásra, hanem a szaporodásra koncentrálnak. Ebben az időszakban békén is kell hagyni őket, de közvetlen az ívás utáni rövid időszak egy nagyon eredményes lehetőséget teremt számunkra, hogy az egyébként nehezen becserkészhető nagy csukákat megtaláljuk.

Véleményem szerint ez azért van így, mert az ívás utáni időszakban a sekélyebb könnyebben felmelegedő vizeket a szintén ide kihúzódó táplálék halak miatt lassabban hagyják el a célhalaink. Vissza, visszajárnak táplálkozni és ez okozza továbbra is, hogy több koncentráltabban összegyűlt egyedszámmal találkozhatunk ezeken a helyeken.

Például ilyen helyek lehetnek azok a befolyók, vagy átjárók is, amin keresztül a csukák meg tudják közelíteni ezeket a területeket. Érdemes ezeken is elidőzni és a vándorló csukákat itt is keresni alapos átfésüléssel. Olyan helyeket keressünk, amik jó ivóhelyek a békés halak számára is. Hiszen a legkorábban a csukák ívnak le, és a kikelt csuka ivadékok a később ikrázó halfajok frissen kikelt egyedivel táplálkoznak. A természetben megvan mindennek a maga helye és ideje. Aki pedig ezeket az összefüggéseket felismeri és megfelelően használja, az nagyobb eredménnyel lehet sikeres.

Ívást követően a csukák figyelme újra visszatér a táplálkozásra, és ekkor a nagy csalik az igazán hatékonyak. Sokan vannak, akik a kisebb csalikban hisznek és ennek is megvan a létjogosultsága adott helyzetben és időben. Azonban ilyenkor a még hűvösebb vízben még nem áll felhőben a sok fehér hal, így nincs meg az a táplálék bőség, ami például a nyári időszakot jellemzi.

Ahogyan fent is említettem, a lassú és folyamatos csalivezetés az, ami ilyenkor igazán eredményes lehet, ugyanakkor amennyiben az időjárás melegebb, a vizek is gyorsabban melegednek fel, és a csukáink ezzel párhuzamosan is ugyanígy gyorsulnak fel. Ilyenkor, ehhez igazítva már lehet variálni a csalivezetésével, meg, megállításokkal, vagy akár hirtelen belerántva, megbolondítva a csalink mozgását. Ilyen esetben kerülnek elő nálam a nagyobb méretű jerk csalik is, méghozzá azoknak is a lassan süllyedő, vagy suspending változatai. A felúszó változatokat én már a lényegesen melegebb időszakokban szoktam használni.

Nagy csukák időszaka 4

Westin Swim: 6,5 cm, 12cm, 15 cm

Az ennél agresszívabb vezetésű csalikat már csak abban az időszakban használom, amikor a csukák szétszóródtak az adott vízterületen és minden gondolatuk a zsákmányszerzés körül forog.

Hiszen amíg az ívás utáni viszonylag még hűvös vizeket horgásszuk, köztudott hogy nem mozognak sokat a célhalaink. Szinte csak akkor lehetünk eredményesek, ha közvetlen az orruk előtt lassan táncoltatjuk el a csalinkat. Ez a tavaszi napokon főleg a reggeli órákra lehet igaz, amikor a csukáink vonulnak kifelé, a sekélyebb víz felé táplálkozni. Ahogyan napközben melegszik az idő úgy lehet kicsit elkezdeni variálni ezekkel a már fent említett csalivezetésekkel, néha belerántani egyet, vagy pöckölni egyet a csalinkon. Ezekben a felmelegedő időszakokban kifejezetten érdemes a part menti sekély víz előtti tőréseket vallatnunk.

Ne hagyjuk ki az örök vitákat gerjesztő színválasztékokat sem. A tisztább jobban látható vízben én a természetesebb színű csalikat részesítem előnyben, mindamellett bátran lehet próbálgatni, hiszen nekem is voltak olyan esetek, amikor a nagy számú tapasztalásokkal szemben mégis egy rikító csali volt az adott nap sztárja.  A zavarosabb vizek esetében nyúlok elsőnek a rikítóbb színű csalikhoz.

Az egyetlen csali, ami az itt felsoroltak közül nem Westin hanem a társmárka a Kinetic kínálatából van az a Kinetic Playmate – Dark Pinkness 20cm 62 gr.

Nagy csukák időszaka 5
Nagy csukák időszaka 6

Ez egy kifejezetten sötét csali, amit elsősorban a tiszta vizeknél használok borús, felhős időben.  A Westin kínálatában megtaláljuk a mindenkori helyzetekre megfelelő botokat és a csalik bőséges tárházában még akár el is tévedhetünk.

Nagy csukák időszaka 7

A fentiek az én meglátásaim tapasztalataim voltak. A lényeg az, hogy nyitott szemmel járjunk horgászataink során, figyeljünk, olvassunk a jelekből és bátran kísérletezzünk, hogy meglegyenek a saját tapasztalataink.

Feszes zsinórt mindenkinek, üdv Papp Robi