Spinnerbaitek /Westin Monstervibe

A spinnerbait a csuka horgászat egyik elengedhetetlen kelléke, eredményességét illetően nincsen kétség.
Első ránézésre mindent lehet róla mondani, csak azt nem, hogy természetes táplálék formájú, ne is próbáljuk hasonlítani semmihez. 😀
Sokan idegenkednek is tőle, hallottam már sok reakciót:
-” Olyan, mint egy karácsonyfadísz, ezzel lehet halat fogni?”
-” “csak” egy horog van rajta, amikor csukázáshoz hármashorog kell “..
-” még sosem horgásztam vele, nem sok bizadalmam van hozzá! “
Ez csak egy-két meglátás, ami elhangzott az elmúlt pár évben.
Hogy miben is rejlik a spinnerbait ereje?
Talán a legfontosabb a rezonancia, amit kelt, egy vizuális látvánnyal ötvözve, amit a kanalak csillanása és a pomponba rendezett szilikon gumi szálak biztosítanak. Ezen kulcsingerek összessége a legtöbb esetben kapásra ösztönözheti
még az inaktívnak vélt csukát is. Számos kivitelezésben találkozhatunk velük, a kanalak számát, formáját, színét, a pomponok hosszát, színét tekintve.
A spinnerbaitek egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen ellavírozhatunk velük még akadósabb terepen is kialakításuknak köszönhetően. Kiválóan alkalmazható alacsony, közepes és mély vizeknél is, tökéletesen vezethetőek hínár foltok, vagy éppen tuskók, nádtorzsák között, kereszt ágakon is könnyen átbukik.
A vezetési tempó nagyban függ a kanalak formájától, a csepp alakú kanalak nagyobb ellenállásúak, így lassabb vezetést tesznek lehetővé, míg a fűzfalevél formájúak ellenállása kisebb, alapból gyorsabb vontatást igényelnek.

Spinnerbaitek /Westin Monstervibe 1

A spinnerbait kezdőknek is tökéletes választás, mert egyenletes tempóban tekerve kell vezetni. Mivel mozgása emiatt kiszámítható a csuka ritkán téveszti el.
A Westin Spinnerbaitek családjának négy képviselője :

A nagyméretű spinnerbaiteken már a főhorgon van egy trélerhorog is, a biztosabb akadás végett. A Colorado és a Willow gyárilag kaptak a trélerhorogra egy Ringteez gumit. A spinnerbaitek “tuningolásának”  megoldása, hogy egy élénk színű, hosszúkás twistert, vagy egyéb hosszúkás gumihalat tűznek a fő, vagy trélerhorogra.
Ezzel nemcsak fokozzuk a vizuális hatást, de kisebb spinnerbaitjeink méretét adott esetben növelhetjük is.
Hogy mikor melyiket dobjuk, ez sok minden függvénye, ki kell tapasztalni a halak igényét, ami az egyik nap tempóban és színben működik, sokszor a másik nap már nem. Az élénk színek, erős rezonancia viszont gyakran segítségünkre lehet a zavarosabb vizeken.
Személyes kedvencem a Monstervibe Indiana, a legsokoldalúbb spinnerbait, amivel valaha találkoztam.

Spinnerbaitek /Westin Monstervibe 6

Két kanala csepp alakú, súlya 45 gramm. Az ellenállása brutális, kanalai szinte átforgatják a vizet, ennek köszönhetően extra lassan is lehet vezetni, ami sokszor a legnagyobb előnye, amikor a halak tempó érzékenyek.
Többen megrökönyödve álltak, hogy mit akarok én azzal a hatalmas csalival, de tessék bátran nagy csalikat húzni, a csuka szereti. 😊 Sok kapitális csukát adott már nekem, de egészen apró is tiszteletét tette már így nálam.

Spinnerbaitek /Westin Monstervibe 7
Spinnerbaitek /Westin Monstervibe 8

Nem csak a csukákra használható eredményesen spinnerbait, leengedve az aljzatra és ott vezetve szereti a süllő és a feketesügér horgászatánál is hasznos, eredményes, erős rezonancia keltése miatt a harcsák is előszeretettel rávágnak.
Bármikor horgászni indulunk, legyen nálunk! 🙂