Pergetett balatoni sodrófa

Nagy izgalommal vártam már ezt a napot több szempontból is. Az egyik az, hogy elég kevés a szabadidőm, amit vízparton tudok tölteni, a másik, hogy végre kipróbálhattam új pálcámat, ami nem más, mint egy Westin W3 Spin 255 cm 3-15 grammos bot.

Érdekessége, hogy 3 részből áll, így minimális helyet foglal, könnyű a szállítása. Soha nem volt 3 részes pergető botom, így az elején még szokatlannak tűnt ennek a botnak a választása, de arra gondoltam, hogy a puding próbája az evés. Első fogásra egy kellően hosszú és meglátásom szerint kicsit merev botnak éreztem. Végül rájöttem, hogy azért kelt bennem ilyen érzést, mert sokkal lágyabb és rövidebb botokhoz vagyok szokva.

Rövid dobálást követően hamar ráéreztem a pálca ízére. Napközben szinte végig fluorocarbon előkén felkínált FishUp Mighty Grub (Lemon, 3,5”) csalit használtam 5 grammos jigfejjel. Jött az első kapás, ami egy süsü volt. Nagyon finom kapása volt. Ezt követően ért az első meglepetés. Lassú húzást követően éreztem, hogy a csalimat valami iszonyat sebességgel eltűntette. A bot szinte karikába hajlott. Iszonyat erős halat húztam. Hosszas fárasztás követően vettem észre, hogy ez bizony egy balatoni sodrófa testalakú ponty, a maga 3,6 kilójával. Meglepődtünk a srácokkal, hogy ezt hogyan sikerült megfogni?!

Ezek után újabb süsük akadtak horogvégre. Majd jött a nemvárt csattanó. A csalivezetésemen változtattam pár dobásra. A megszokottnál is lassabban kezdtem el húzni a gumit, mire brutális ütést éreztem. Tudtam, hogy egy combosabb halat akasztottam. Az elején kb. 20 méter zsinórt húzott le az orsómról, irányítani nem igazán tudtam, közöm nem volt a halhoz a 0,08-as nanofil és a 0,16-os fluorocarbon előkével. Plusz ugye figyelembe kellett venni a part közeli, vízben található köveket, kagylókat is, nehogy halvesztést okozzanak ezen tényezők. Ahogyan nyertem pár métert, utána egyből kirontott a hal és próbált volna a nyílt víz felé menekülni. Jó pár percig ez a folyamat játszódott le újra és újra, mire a hal kezdett elfáradni. A parthoz közeledve vettük észre, hogy ismét egy bitang erőben lévő pontyot fogtam meg. Az öröm és a meglepettség kettősége jellemezte a partra emelés utáni időszakomat, a maga 4,8 kg súlyával.

Összegezve a napot, sok élménnyel lettem gazdagabb és igazából a puding nem is sorolandó a kedvenceim közé, de ebben az esetben eltekintenék ettől, mert a Westin W3 Spin az elvárásaim felett teljesített magasan.