Novemberi balinok a Dunán – Endre írása

  • Post category:Egyéb kategória

Ez a szép napos novemberi reggel lehetőséget adott ma nekem egy kiváló balinozásra a Duna folyamon. Horgonyzás után egy jól bevált helyen akasztottam kapocsba a már jól bevált Yo-Zuri és DUEL wobblereket, kíváncsi voltam a balinok hogy reagálnak rájuk a lehűlő, 10 fokos vízben. Elsőként a DUEL Hardcore csalit szerettem volna tüzetesebben tesztelni, második dobásra kemény rávágás után egy másfeles balin ijedten közeledett a csónakhoz, a csalival a szájában. Ezt követően dolgom volt jónéhány hasonló társával (a horgászat végére nagyjából 20 balint számoltunk össze édesapámmal). A 2-3 m mély vízben sóderzátonyok aljzatát dobáltuk, ilyenkor jellemzően ott bandáznak az őnök.

Miután a Bentos gumit húztam egy 7 grammos jigfejre pár dobás elteltével egyszerre csak egy elementáris erejű halba ütköztem, a pillanat hevében bevágásra sem tudtam megfelelően összpontosítani. Csak húzta és húzta le a vékony Nanofilt orsóm dobjáról,megállithatatlanul. Sajnos kb. 20 méter zsinór lehúzasa után a bot megkönnyebbült és a kérdés nyitva maradt: egy szép harcsával volt dolgom, vagy esetleg egy busa lehetett teljesen véletlenül, miután a testébe akadt a horog? Az utóbbit sajnos gyakran nehéz elkerülni, mindenesetre még a nyálkás zsinór sem adott pontos magyarázatot a nagy hal kilétére. A Dunán tényleg bármi lehetséges…

Minden kipróbált csali eredményesnek bizonyult, az utolsó dobások egyikére pedig nem hagyhattam ki, hogy kedvenc wobbleremet, a Yo-Zuri L- minnow 4,4 cm-es változatát akasszam kapcsomban. Néhány dobást követően egy irtó nagy rávágast és egy kétperces fárasztást egy jó hármas balinnal koronáztam, ez jelentette a peca végét. Mindenki használja ki az év utolsó hónapjait is és menjetek balinozni mert ha megtaláljátok őket akkor a miénkhez hasonló felejthetetlen élményben lesz részetek. A mai napon sikeresen használt csalik:

  • DUEL Hardcore Shallow Crank 65F,
  • YO-ZURI L-Minnow 44S,
  • LUNKERHUNT Swim Bento,
  • DUEL Long Cast 66