Balatoni nagy sárkányok nyomában

Május első pár hete minden pergető horgász életében pirosbetűs ünnep, nincs ez máshogy a Rabbit Dam Team életében sem. Május 11-re szokásos pergető túrát terveztünk a crew-val, több opció is játszott a helyszínt illetően, de biztosra kellett mennünk, mivel csak szombatra jósoltak elfogadható időt a horgászathoz, tehát nem volt könnyű a mérlegelés.

Végülis a magyar tenger mellett hangzott el a legtöbb észérv, így a Balatonra esett a választás, ami egy csónakos süllős pecát rejtett magában. Találkozás előtt szokásos módon ment a telefon Szabinak, aki nem egy koránkelő típus és jellemzően minden peca előtt megvárakoztatja a többieket, mert elalszik. Érdekesmód a mostani indulás előtt Szabi azonnal felvette a telefont és menetkész állapotban alig várta az indulást (érezte, hogy ez a nap más lesz mint a többi).

Nekiindultunk az uticél iránya felé, melyet egy rapid csatornapecával melegítettünk elő. Magunkhoz vettünk egy csomag FishUp Fancy Grub-ot (orange pumpkin/black, 2,5”) illetve egy csomag FishUp Wizzle Shad-et (pearl, 2”) és egy jó sügeres pecával akartunk indítani. Nem jártunk még ezen a vizen, de a fehér és narancssárga csalik ígéretesnek tűntek. A sügerek nem találtuk, helyettük fogasok és kősüllők jelentkeztek a csalikra, sok leharapott farkú fancyt kaptunk vissza a tekerést követően, de a kősüllők jelenléte miatt el kellett hagynunk a pályát.

Balatoni nagy sárkányok nyomában 1
Bemelegítés

11 óra lehetett amikor pont hívott minket Szirtes Marcell barátunk, hogy előkészítette a csónakot, a kapitány indulásra kész volt. Azonnal autóba pattantunk és teleportáltunk a Balaton partra. Marcell már nagyon várt minket a kikötőben és egy klasszikus sajtos tejfölös lángos mellett megbeszéltük a haditervet (Csali típus, szín, nagyság, jig fej méret, helyválasztás). Szeles időnk volt, viharjelzés nincs: bepakolás és már vízre is pattantunk. Egy szimpatikus helyen Szabi leengedte a horgonyt – “Itt lapul a Süsü csapat!”-. A tipikus színeket vettük elő: fehér, sárga, illetve sötétebb árnyalatokat is biztos ami biztos alapon (ezekben nincs hiba) és a szél miatt 5-7 grammos fejeket alkalmaztunk.

Balatoni nagy sárkányok nyomában 2
A fehér szín működik

Sajnos a halak étvàgya nem volt a legjobb, pár kapásig jutottunk az első fél órában, több szín-, méret- és típuscsere után is. Hosszas hely keresgélés és sok dobás után Marcell egy kisebb fogast terelt a csónak felé. “Ez az megvannak!” – hangzott a kiáltás-. Viszont ezen kívül egy 40-es süllő jelentkezett Szabinak Fishup Mighty Grubra (lemon, 3,5”) és megint megálltak a kapások egy jó fél órára. Ezt követően a semmiből egy bitang ütés jelentkezett Krisztián FishUp fehér 4”-es U-Shad-én a csónaktól kb 5 méterre a folyamatos emelgetésre. Az ütés óriási volt, Krisztián keze be is zsibbadt a kapás pillanatában. Hosszas fárasztás közepette mentek a tippek, hogy harcsa vagy süllő kapta el a csalit, de a rekaciókból már éreztük, hogy fogas lesz, nem a kisebb fajta…A Westin Streetstick 2-10g-os bot nagyon dolgozott, karikában hajlott, majd megmutatta magát az óriás és sikerült szákba terelni, nagy küzdelem volt az UL pálcával. Az öröm leírhatatlan volt, kiabáltunk az örömtől és az eufória nem volt véletlen, a mérleg kerek 6 kg.-ot mutatott. Pár fotó után vissza is eresztettük a közegébe az óriás sárkányt.

Balatoni nagy sárkányok nyomában 3
Az első balatoni nagy sárkány

Szabi utasításba adta, hogy ezt sörrel kell ünnepelni, úgyhogy bontottunk egy radlert és lesokkolva ültünk a csónakban, miközben dobáltak a hullámok. Marcell azonnal nagy csalira váltott, egy 15 centis Westin KickTeezt vett elő a táskából, és egy 7 grammos chebuval kezdett “operálni”. A kombó bevált, hosszú dobás és agresszív ugráltatás után egy hangos dobfék hangra lettünk figyelmesek, a bot bemerevedett. Ott van, ez az! Nehezen adta magát a hal, megint agyaltunk, hogy “vajon ez most hari lesz?” De nem! Nagyon nem! Süsü a sárkány: a nagy fejű! Szákolás, mérlegelés: 4,7 kg. Azta….! Készen voltunk, mindhárman.

Balatoni nagy sárkányok nyomában 4

Ezután folyamatosan fogtuk a “kisebb bajtársakat” a lemon színű Mighty Grub-bal, ettek a halak. Szegény Szabit elkezdtük cukkolni, hogy ő csak bugylikat fog és ő nem értette, miért nem jön neki a nagyfogú?! Felpakolt magának egy 4”-es FishUp U-Shadet és egy jól irányzott dobás után a csónaktól nem messze a fürészfogazáskor megtört a jég. Kapás! Na az a kapás olyan volt amit nem lehet elrontani, nincs az a horgász aki erre nem ver oda, aki ezen bealudna. A hal bevágást követően lassan oldalazott, – Na ez bitang lesz!” – mondta Szabi. Keményen ment, a Westin Powershad 7-25 grammos bot állta a sarat, jól dolgozott és egy gyönyörű, egészséges, fekete színű fogassüllőt pillantottunk meg az égszínkék vízben, ami 5,85 kgot nyomott a mérlegen. Na itt Szabi letette a botot, vége volt, hallott már ilyet valaki? Egy peca alatt megfogja mindenki a szezon halát? Na ne! A sokk után folytattuk keresést de sajnos hiába, ismét szünet következett.

Balatoni nagy sárkányok nyomában 5
Szabinak is összejött

Egy jó óra kapás nelküli dobálás után Marcellnél megint egy orbitális “bumm” jelentkezett a nagy csalira! Süllő volt és nem kicsike…Kemény volt a hal, mint Clint Eastwood, és a maga 4,9 kg-os súlyával megkoronázta a napot. Hihetetlen, megint a KickTeez. Lassan kezdett esteledni, a szél és a kapások is megálltak, de ezek után már semmit sem bántunk. A táj és az élmény lenyűgöző érzést keltett bennünk, tudtuk: ezt a napot soha nem felejtjük el.

Balatoni nagy sárkányok nyomában 6
Marcell 2. sárkánya – megint a Westin KickTeez Orange Snow színben

Köszönjük, szeretünk Balaton!

Balatoni nagy sárkányok nyomában 7
Egy sárkányos nap vége