Botot a csalihoz – Westin W6 Finesse TC 5-15gr

Westin W6 Finesse TC 5-15gr

(avagy botot a csalihoz választunk, nem a halhoz)

Több mint egy év aktív használat után elérkezettnek látom az időt, hogy részletesen beszéljek az egyik kedvenc Westin horgászbotomról, a Westin W6 Finesse TC 5-15 gramm dobósúlyú verziójáról. Ebben az időszakban a legkülönbözőbb helyeken és helyzetekben volt szerencsém tesztelni a bot képességeit. Elöljáróban annyit, hogy kapott hideget-meleget, de állta a sarat.

A „Finesse” szó jelentése ravaszság, a „TC” pedig a „Texas&Carolina” rövidítése. Már ebből is sejthető, hogy a bot elsődleges rendeltetése a plasztik csalik trükkös felkínálása, bár nem kizárólag erre alkalmas. Ennek megfelelően rendelkezik is minden olyan ismérvvel, ami ezen szerteágazó csalik megfelelő és változatos prezentálását lehetővé teszi. Karcsú és könnyed blank a bot és a csali mozgatásának megkönnyítéséhez, Fuji Sic gyűrűk a zsinór csendes és akadálymentes futásához, Fuji SKSS gumi bevonatos orsótartó és egy télen-nyáron roppant komfortos EVA osztott nyél a kényelmes és biztonságos fogáshoz. A blank alapanyaga, a méltán híres TORAY karbon gyárból származik. Ez teszi lehetővé, hogy a bot egyszerre legyen feszes, érzékeny és mégis elég erős ahhoz, hogy nagyobb halak se hozzák zavarba.

Mint a címben már utaltam is rá, botot sosem a várható halhoz választunk, hanem a használni kívánt csali méretéhez és súlyához, a felkínálás módjához, valamint a víz jellegéhez. Gondolok itt arra, hogy egy adott csalit más bottal fogunk dobálni álló és folyó vízen. Ha e paraméterek alapján nyúlunk egyik vagy másik bothoz, az garantálja, hogy élvezetesen és eredményesen fogunk horgászni, hisz folyamatos és információ dús kapcsolat lesz kezünk és a csali között. Tudni fogjuk, mikor hol jár a csali és észre fogjuk venni a legfinomabb „hozzányúlásokat” is. Ebben igazán remekel a Westin W6 Finesse TC főleg, ha az oly sokat emlegetett összhang is megvan felszerelésünkben. Én egy 2500-as fémházas orsóval állítottam párba, amire YGK X8 G-Soul Upgrade PE0,6 zsinór került. Ezzel az összeállítással kényelmesen horgászom végig egy napot, mivel a botot tökéletesen egyensúlyban tartja az orsó és nem fárad el a kezem nap végére.

Olyan bot nem létezik, ami mindenre IS jó, de a Finesse TC elég jól megközelíti ezt az utópiát. Ha a végleteket, szélsőséges helyzeteket és csalikat nem számoljuk, akkor egy igazán kellemes mindenes botot tudhatunk magunkénak. Nyilván nem ezzel indulok harcsázni, vagy hatalmas csalikkal csukázni, ahogy sügérek kergetésére sem ehhez fogok nyúlni 1-2 gr-os csalik esetén, bár már volt erre is példa, de az egyedi eset. Viszont, ha nem is szándékosan, de baromi nagy gumit sikerült már húznom ezzel a bottal:

 

Rögtön miután hozzám került ez a bot, sikerült is mély vízbe dobni, akkor még csak képletesen, hisz egy balatoni pecára vittem magammal, ahol átlag 2-3 méteres vízen horgásztunk. A Finesse TC sokrétűségét bizonyítja, hogy számtalan csali/jig kombinációt próbáltam végig, mire meglett a nyerő, 3,5 gr-os jigfejre tűzött 9 cm-es Hypoteez, csali. Ezzel egy napon belül fogtam közel 40 db süllőt, amiből három 70 centi fölötti sárkány volt, a bot pedig ugyanolyan jól közvetítette a kisebb süllők támadását, mint 85 centis társuk vehemens ismerkedését a csalival. Életem eddigi egyik legnagyobb élménye volt az a nap. Rengeteg hal, jó társaság és egy összehangolt ütős felszerelés! Valahogy így képzelem el Kánaánt. Nagyon jól kiegyensúlyozott bot kell hozzá, hogy érezd a finom kapásokat, mégis legyen elég erő benne egy közel 10 kg-os süllő megakasztásához és kontroll alatt tartásához. Szükség is volt a gyors és határozott irányításra, hisz egy kagylópadon horgásztunk, ahol hamar szakadhat a zsinór, ha a süllő végighúzza az akadón és mindent el is követtek ennek érdekében. Bár normál esetben ehhez a zsinórhoz nem használok 20-22-nél vastagabb fluoro előkét, itt a körülményekre való tekintettel 40-est kötöttem.

 

 

Egy másik vízen ismét a 9 centis fehér Hypoteez bizonyult nyerőnek, de itt már tempósabb vezetést igényeltek a süllők. 6-10 grammos jigfejre volt szükség, hogy kapásra bírjam őket. Több esetben harapták el a gumit közvetlenül a horog előtt. Ebből is látszik, hogy mennyire érzékeny a bot, hisz azt is éreztem, amikor csak a gumit fogta meg a süllő és egy jól irányzott bevágás kapcsán mindketten fél-fél Hypoteez-el lettünk gazdagabbak. Persze később azért sikerült horogvégre csalni párat a gumi tolvajokból.

A legfrissebb élményem ezzel a bottal egy dunai süllőzés kapcsán született. Egy tipikus nagykönyv szerinti dunai süllőzés. Én ott voltam, a csalik és a felszerelés is ideális volt, a körülmények is megfeleltek. Egy dolog hiányzott, a süllők étvágya. Valahogy az Istenért sem akartak enni. Már-már úgy voltam vele, hogy hazatolom a biciklit, de végül jött a szokásos „egy utolsó helyváltoztatás és egy utolsó dobás”. Egy kicsit húzósabb víz felé tereltem a csónakom és a szonáron láttam is egy ígéretes helyet, ahol egyértelműen voltak halak is. Az addigi 18 grammos chebu-t 23 grammosra cserlétem a 10 centis Shadteez Slim Pearl színű csalim előtt. Nem elírás. A 15 gramm dobósúlyú bottal tudtam gond nélkül vezetni ezt a súlyt. Annyira széles tartományban használható ez a bot, hogy tényleg közelít a mindeneshez. Az első „utolsó dobás” meghozta a várva várt eredményt egy süllősnek kicsit sem mondható, botot kézből kivevős kapás formájában. Se a kapás, se a hal kezdeti mozgása nem süllőre utalt így már ekkor sejtettem, hogy harcsával van dolgom. Mivel a felszerelés így is határokig volt terhelve, gyorsan nyitottam is a féken egy kicsit. A sodrás, a vékony zsinór mind-mind ellenfelem esélyeit növelte, de a türelmes fárasztás (kb 15 perc), és a hal pumpálásait, kirohanásait jól kezelő bot hozzásegített, hogy kézbe vehessek egy 4-5 kiló körüli szépséges dunai harcsát. Nekem a harcsafogás mindig nagy élmény, hisz ritkán horgászom rájuk célzottan. Pár gyors fotó és mindketten mentünk dolgunkra. Ennél jobb utolsó dobás úgysem létezik.

Nyugodt szívvel és túlzás nélkül mondhatom, hogy az itthon megtalálható valamennyi ragadozó halfajból fogtam már ezzel a bottal. Nem okozott gondot a dunai süllőzés közben beeső harcsa kifárasztása, a bot nem jött zavarba, amikor feketesügérezés közben kisebb crank csalira kellett váltani gumiról az eredményesség érdekében, nem sértődött meg mikor napközben döntöttem úgy, hogy süllőzés helyett inkább csorgós pecát nyomok domira és balinra, és ehhez kisebb wobblereket vagy blade csalikat használok. A kősüllőzés közben érkező mohó sügér kapását is gond nélkül adta tudtomra.

Egyszóval, ha egy botot vihetnék magammal egy egész napos pecára, amikor több halfaj és módszer is szóba jöhet, akkor biztos, hogy a Westin W6 Finesse TC 5-15 grammos verziójához nyúlnék!