Balatonszemesi móló. Egy kiváló őszi pergetésre használható pálya. A fröcskölős, nagy, nyári balinozások helyszíne, ahová mindig szeretek visszamenni. Itt az idősebb megrögzött fenekező horgászok mellett mindig akad hely egy fiatal pergetőnek. Ezen a helyen tanultam meg a felszíni csalik vezetését, és itt fogtam meg az első balinjaimat is.

De most más miatt mentem. Csukát szerettem volna fogni. Az ébresztőm reggel fél hatkor meg is szólalt, izgatottan pattantam ki az ágyamból. Gyorsan felöltöztem, pergető bot, táska, és már indultam is ki. Nagypapám természetesen kint volt már a kertben, és bele is kezdett szokásos horgászat előtti mondandójába.

-Süllőt, kősüllőt hazahozod! – én nem kezdtem vele vitatkozni, hogy de hát én sporthorgász vagyok, ezért mosolyogva bólogattam.
Fel is ültem a biciklimre, és már indultam is ki a mólóra. Szinte még sötét volt. Nem mentem most ki teljesen a móló végére, gondoltam először érdemes lenne a kikötőnél megpróbálni. Letámasztottam a biciklimet és körülnéztem. A nyílt vizet vastag köd borította. De a nap már próbálta ezt áttörni. A madarak éneke töltötte be a teret. A szél minimális volt. Ez a nap pont ideális horgászatra. Mielőtt még összeraktam volna a felszerelésem, a horgászengedélyemet vettem elő, ahol gyorsan bekarikáztam a mai napot.

-Október ötödike. Kész! – Mondtam magamban, és már raktam is össze a multis botot. Egy 45 centis, vastag, fluorocarbon előkét kötöttem föl, amibe kezdésnek a tiszta víz miatt egy természetes színű wobblert akasztottam. Miután beállítottam a multiorsón a dobóféket, már dobtam is a 9 centis minnow wobbleremet. Úgy gondoltam, a stégek alatt, mellett, között elhúzott csali kiváltja a támadást ezekből a gyönyörű ragadozókból. Az egyik csalicsere utáni dobásra beérkezett az első kapás. A rávágás után szomorúan éreztem hogy hogy nem akadt meg bármilyen hal is volt a tettes. Nem baj, gondoltam, ezek szerint ott van a hal, jó helyen dobálok. Még nagyjából öt-hat dobás és meg is lett az első hal. De nem csuka. Egy szép, termetesebb sügér. Miután megszabadítottam a horogtól, gyorsan visszaengedtem. Ez után egy kicsit kijjebb mentem a mólóra. Kifelé kezdtem el dobálni a nyílt víz felé a sekély vízben. Mivel az idő ködös volt ezért egy rikító sárgás színű Spinneebait került a kapocsba amit közvetlen a nádas mellett húztam el. Az egyik esetben egy feketés árnyékot láttam ahogy csali felé viharzik. Majd BUMM!

-Megvan! – mondom csöndesen.
Egy rövid csata után már a kezeim között fogtam ezt a nem nagy, de nagyon szép kis csukát. Fotó után vissza is engedtem. Fellelkesülve folytattam a horgászatot, de másfél óra telt el kapás nélkül, amikor meghallottam egy nyárról már ismert hangot.
Ez balin! Gyors előkecsere, és már repült is a wobbler kedvenc halaim felé. Ekkor megérkezett a testvérem aki hozott nekem egy kis reggelit, és azt mondta, hogy csinál rólam ez kisvideót ahogy horgászom. Ettem a reggelit és közben néztem ahogy a balinok fociznak a kishalakkal. Miután megettem, folytattam a horgászatot. Ekkorra már szinte teljesen eltűnt a köd. Néhány csere után az egyik kedvenc csalim került a zsinór végére. Próbáltam a rablások epicentrumába bejuttatni a csalim. A harmadik-negyedik dobás után, egy hatalmas ütéssel vágott rá egy őn.  A spicc görbül, a dobróltekeredik le a zsinór. Nincs is ennél szebb látvány egy megszállott horgásznak. A merítés után, megszabadítom a csalitól.

Szép, nagyjából másfeles balatoni balin. Ezután adrenalinnal telve, visszaengedem a vízbe. Néhány kisebb sügért még fogok, majd elindulunk hazafelé. Egy nagyszerű nap, volt. Soha nem fogom elfelejteni.
Szerintem a pergetés, már-már egy művészet. Ki kell tudni váltani a támadási ingert olyan ragadozóhalakból is amik előtte egyáltalán nem akartak enni. Ehhez sok tapasztalat, kreativitás, és tudomány is kell. Úgy gondolom, hogy végig kell járni azt egy utat, amelyen meg lehet szerezni a szükséges tapasztalatokat ahhoz, hogy sikeres pergető horgászok lehessünk.  Ennek az útnak én még az elején járok, de hiszek benne, hogy egyszer eljutok a végéig.

 

A horgászatról készült kisfilmet itt lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=_yY3_gHxtK0